duminică, 16 ianuarie 2011

Plimbare prin Egipt...












Probabil ca Egipt este singura tara din lume pe care fiecare dintre noi ar trebui s-o vada macar o data in viata. Si asta pentru cel putin doua motive: piramidele, mai exact piramidele de la Giza, singurele supravietuitoare dintre cele sapte minuni ale lumii antice si Nilul, locul in care s-a dezvoltat una dintre primele civilizatii ale lumii.

In 430Ihr Herodot era coplesit de teama si veneratie la vederea monumentelor magnifice din Egipt, majoritatea fiind deja vechi de 2.500 de ani. Cele mai multe dintre ele, de la piramidele de la Giza pana la uimitoarele temple din Karnak sau Philae, sau mormintele pictate din Valea Regilor, stau si astazi ca marturie a fabuloasei civilizatii. 

Chiar din povarnisul Nilului incepe desertul. In est, unii dintre cei mai vechi munti din lume inca stau frumosi si trufasi. In vest, dunele de nisip continua pana la uimitorul Desert Alb si ciudatul Desert Negru. Tot aici se afla si cele mai minunate oaze pe care le-ati vazut vreodata. In istoria mai recenta, Egipt pare ca a devenit locul de nastere a monasticii crestine. O multime de manastiri inca functioneaza si vizitatorii sunt bine-veniti. Desi au trecut mai mult de 1.300 de ani de la ocupatia musulmana, foarte putine urme ale culturii musulmane mai pot fi gasite pe teritoriul Egiptului. Doar Cairo se poate lauda in acest domeniu. In zonele din sudul orasului Cairo temperatura in timpul verii este aproape insuportabila, mai ales in Luxor si Aswan, unde ziua sunt si 40°C.In Cairo, combinatia dintre caldura, praf, poluare, zgomot si inghesuiala fac deplasarea pe strazi un adevarat test de rezistenta. Pe de alta parte, un soare arzator poate fi exact ce aveti nevoie pentru a va „rumeni” usor pe plajele din sudul Sinai, coasta Alexandriei sau Marea Rosie.

Daca vreti sa vizitati un loc precum Luxor, iarna este cel mai placut anotimp. Cairo nu este la fel de placut, din cauza averselor de ploaie si temperaturilor scazute pe timpul noptii. De asemenea in Alexandria, ploile lasa in urma strazile inundate si noroioase. Chiar si plajele din Sinai sunt cam racoroase in ianuarie. Din martie pana in mai, sau din septembrie pana in noiembrie, este cea mai buna perioada pentru a va bucura de zilele calduroase fara a suporta aglomeratia de pe plaja. In timpul Ramadanului multe cafenele si restaurante sunt inchise pe parcursul zilei, iar barurile isi intrerup total activitatea. Si birourile au program redus si haotic.   Egiptul este una dintre cele mai cunoscute civilizatii antice ale lumii. Cu cel putin 5.000 de ani inainte de Hristos, pe malurile Nilului a luat nastere o cultura minunata, care fascineaza si astazi. Dinastiile s-au succedat, pana ce persii au inlocuit ultina dinastie, cu 340 de ani inainte de Hristos. Persii insa au fost invinsi de Alexandru cel Mare, Ptolemys si romani. Odata cu daramarea imperiului roman, bizantinii au preluat conducerea, pana ce valul de islamism arab s-a raspandit in regiune. Mamelucii au controlat Egiptul din 1250 pana la infrangerea otomanilor in 1517. Desi Canalul Suez a fost construit de francezi, britanicii au fost cei care l-au preluat in 1875. Tara a devenit protectorat britanic in 1914. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, in Egipt au avut loc lupte importante intre fortele britanice si cele ale Axei. Dupa razboi, fortele nationaliste au dus la abdicarea regelui Farouk. Odata cu proclamarea republicii in 1953, Lt Col Gamal Abdel Nasser a fost numit prim ministru, apoi presedinte.

Nationalizarea Canalului Suez a dus la alianta dintre Marea Britanie, Franta si Israel impotriva Egiptului, in Campania Sinai din 1956. Insa ONU a instalat forte de mentinere a pacii de-a lungul granitei dintre Israel si Egipt, iar Egiptul a inceput o asociere pe termen lung cu Uniunea Sovietica. In 1967 a izbucnit un nou razboi, datorita deciziei Egiptului de a inchide rutele comerciale dintre Marea Rosie si Israel. La sfarsitul razboiului de sase zile, Israel controla Peninsula Sinai, Fasia Gaza, malul de vest al Iordanului si Inaltimile Golan. Canalul Suez a fost inchis din cauza aluviunilor, fiind redeschis in 1975.  Dupa moartea lui Nasser in 1970, a urmat Anwar el-Sadat ca presedinte. De ziua sfanta a evreilor, Yom Kippur, Egiptul si Siria au atacat Israelul, insa acesta a reusit sa limiteze si mai mult granitele egiptenilor si ale sirienilor. Razboiul Yom Kippur din 1973 a reprezentat un punct de cotitura in relatiile dintre Israel si Egipt, iar in 1977 presedintele Sadat a vizitat Ierusalimul, acesta fiind inceputul tratatului de pace semnat doi ani mai tarziu. In anii 1980 si 1990 Egiptul s-a confruntat cu problemele cauzate de miscarea fundamentalist-islamica, tot mai violenta si care ii avea ca tinta pe crestinii si strainii din tara.   Cea mai mare influenta in Egipt o reprezinta islamismul, multe obiceiuri si credinte fiind legate de aceasta religie. Oamenii sunt in general prietenosi si ospitalieri si asteapta reciprocitate din partea vizitatorilor. Datorita religiei musulmane, imbracamintea trebuie sa fie conservatoare, iar femeile sa nu intre descoperite in lacasuri de cult sau orase. Stilul de imbracaminte occidental este acceptat doar in Cairo, Alexandria si alte destinatii turistice. Fumatul este ceva foarte comun.

Bacsisul este un stil de viata in Egipt. Daca cineva depune pentru altcineva un mic efort, se asteapta sa primeasca bacsis. Acest obicei nu este o obligatie, insa lasa o ompresie buna si multi egipteni sunt foarte saraci. Aveti grija insa sa nu oferiti monede sau bancnote foarte mici, caci reprezinta o insulta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu